Уряд затвердив зміни щодо критеріїв блокування податкових накладних

Постановою від 24 квітня 2019 р. № 391 Уряд затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Цим Порядком, зокрема, визначено ознаки, у разі відповідності яким реєстрація податкових накладних не зупиняється.

Аналіз практичного застосування Порядку свідчить про ймовірність штучного використання несумлінними платниками податку таких ознак. Тому з метою упередження безпідставного уникнення зупинки реєстрації податкових накладних, штучного формування податкового кредиту актом скориговано відповідні ознаки.

Це забезпечать підвищення ефективності роботи контролюючих органів, не спричиняючи при цьому додаткового тиску на добросовісний бізнес.

Внесено зміни до ознак, викладених у п. 3 Порядку зупинення. У разі коли за результатами перевірки ПН/РК визначено, що податкова накладна/розрахунок коригування відповідають одній з ознак, визначених у пункті 3 цього Порядку, такі ПН/РК не підлягають моніторингу та підлягають реєстрації в Реєстрі. 

Підпункт 2 п. 3 Порядку зупинення доповнено додатковими умовами, а саме в загальному обсягу постачання за поточний місяць, який має становити менше 500 тис. гривень та на одного покупця сума такого обсягу не перевищує 50 тис. гривень, сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, має складати більше 20 тис. гривень.

В свою чергу, пп. 3 п. 3 Порядку зупинення доповнено додатковою умовою, яка одночасно виконується з діючою (D > 0,05, Р<Рм×1,4), відповідно до якої загальна сума сплаченого за останні 12 календарних місяців податку на додану вартість (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) становить більше 400 тис. гривень.

Крім зазначеного, п. 23 та 28 Порядку зупинення доповнено умовами, що стосуються відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку, для прийняття рішень про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН. Рішеня комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК щодо платників податку, у яких обсяг постачання в поточному місяці більше 30 млн. гривень включно та/або платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, надсилається до комісії центрального рівня. Комісія центрального рівня може прийняти інше рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі. 

Також внесено зміни до Порядку розгляду скарг на рішення комісій, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації. Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку. Рішення комісії центрального рівня може бути оскаржено тільки у судовому порядку.

Постанову № 391 опубліковано в "Урядовому кур'єрі" № 87 11.05.2019 року. Набрала чинності 11.05.2019 року. 

Джерело: Бухгалтер 911