5 вересня 2018 року Кабміном було прийнято рішення про підвищення мінімальних цін на алкоголь.
Постанова КМУ від 05 вересня 2018 р. № 748 опублікована 22 вересня в "Урядовому кур'єрі" №178(6294) та набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування, тобто 2 жовтня 2018 року.
Постановою, зокрема, підвищено розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін залежно від коду виробів підвищено: на горілку та лікеро-горілчані вироби на 12,4-19,6%; віскі, ром та джин на 12; коньяк (бренді) на 6,6-9,5%, вина на 4,5-13,5 відсотка.
Так, мінімальну роздрібну ціну за пляшку горілки 0,5 літра вмістом спирту 40% підвищено з 79,55 гривень до 89,40, або на 12,4%. Це пов'язано з тим, що запроваджений у вересні 2017 року розмір мінімальних цін не відповідав реальним витратам суб'єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв, оскільки: збільшились ставки акцизного податку, зокрема, на коньяк - на 20%, підвищилась ціна на спирт; відбулось зростання інших складових цін.
Крім того, Постановою передбачено, що мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв заокруглюються:
РОЗМІР МІНІМАЛЬНИХ ОПТОВО-ВІДПУСКНИХ І РОЗДРІБНИХ ЦІН НА ОКРЕМІ ВИДИ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ
Код виробів згідно з УКТЗЕД |
Опис товару |
Мінімальна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту, гривень |
Роздрібна ціна, гривень |
|||
---|---|---|---|---|---|---|
оптово-відпускна |
роздрібна |
|
||||
2208 60, |
Горілка та лікеро- горілчані вироби, інші |
321 |
447 |
|
||
2208 30 |
Віскі |
682 |
895 |
|
||
2208 40 |
Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини |
682 |
895 |
|
||
2208 50 |
Джин та ялівцева настоянка |
682 |
895 |
|
||
2208 20 |
Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: |
|
|
|
||
|
коньяк (бренді) три зірочки |
412,5 |
641,6 |
|
||
|
коньяк (бренді) чотири зірочки |
455,2 |
696,7 |
|
||
|
коньяк (бренді) п’ять зірочок |
481,6 |
758,3 |
|
||
|
інші спиртові дистиляти та спиртні напої, в тому числі
|
412,5 |
641,6 |
|
||
|
бренді ординарні, горілки виноградні |
387,7 |
593 |
|
||
2206 (крім |
Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями |
381 |
500 |
|
||
2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 |
Сидр і перрі (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л |
|
|
29,8 |
||
2206 00 39 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 |
Тільки зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово- ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л |
|
|
29,8 |
||
2204 |
Вина виноградні натуральні у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л |
|
|
42 |
||
2204 |
Вина виноградні натуральні з доданням спирту |
|
|
49 |
||
2205 |
Вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів у скляній тарі місткістю 0,7 л, в інший тарі місткістю 1 л |
|
|
49 |
||
2204 10, |
Вина у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л |
|
|
89 |
Джерело: Бухгалтер 911