Міжнародний номер банківського рахунку (IBAN)

З 5 серпня 2019 року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку (IBAN), що складається з 29 літерно-цифрових символів.

IBAN (International Bank Account Number – міжнародний номер банківського рахунку) – це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу. Його призначення – спрощення операцій між банками різних країн.

Як виглядає IBAN-код?

Як виглядає IBAN-код?

Номери рахунків IBAN складатимуться з 29 літерно-цифрових символів.

Вони умовно поділяються на дві групи.

Перші 10 знаків – код країни, контрольне число й код банку. Зокрема, перші дві літери UA вказують на код країни, у цьому випадку це Україна.

Наступні за кодом країни два символи – контрольні, вони призначені для перевірки достовірності рахунку й захищають інформацію від помилок під час внесення даних.

Наступні шість цифр – код МФО банку.

Друга група символів, що складається з 19 знаків, – безпосередньо номер рахунку клієнта банку. Причому перші в цій групі п'ять нулів, як правило, доповнюють IBAN до 29 знаків, а останні 14 символів є безпосередньо номером рахунку.

Як відбуватиметься перехід на новий формат рахунків?*

Для клієнтів:

  1. До 5 серпня 2019 року отримають від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення в розрахункових документах. При цьому зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо).
  2. З 5 серпня до 31 жовтня 2019 року в документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях. Так, у документах на переказ коштів у реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як кілька реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначається нуль.
  3. З 1 листопада 2019 року в реквізити розрахункового документа «Рахунок» зазначатимуть номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Для банку:

  1. З 5 серпня до 31 жовтня 2019 року:
  • прийматимуть до виконання документи на переказ коштів/зараховуватимуть кошти на рахунок отримувача за реквізитами, варіації заповнення яких вибрав клієнт-платник;
  • повідомлятимуть контролюючі органи про зміну діючих рахунків клієнтів – суб’єктів господарювання за стандартом IBAN.
  1. З 5 серпня 2019 року:
  • відкриватимуть рахунки (поточні, депозитні) відповідно до вимог стандарту IBAN;
  • забезпечуватимуть формування виписки за рахунком клієнта від дати відкриття рахунку та суми вхідного залишку за діючим рахунком до зміни рахунку за стандартом IBAN з подальшим підтвердженням операцій на будь-яку дату після зміни діючого рахунку клієнта відповідно до стандарту IBAN;
  • виконуватимуть документи на арешт коштів/примусове списання/стягнення коштів незалежно від номера рахунку, зазначеного в цих документах (діючий рахунок до зміни за стандартом IBAN/за стандартом IBAN).

Пам’ятка про запровадження IBAN підготовлена Національним банком України.

Джерело: ПриватБанк