Як вивести кошти ФОПа на власні потреби при діючий забороні розпоряджатися цими коштами

​​ФОПам заборонили витрачати гроші з бізнес-рахунків на особисті потреби. Як вивести гроші з ФОП-рахунку?

Про це повідомляє КЛЕРК з посиланням на телеграм-канал "Just Бізнес".

Нацбанк заборонив ФОПам витрачати кошти з бізнес-рахунків на особисті потреби.

Відповідну постанову Нацбанк опублікував на офіційному сайті.

У ній йдеться, що "за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами".

А використовувати гроші з бізнес-рахунків на власні потреби ФОПи можуть лише після сплати податків, зборів та інших платежів, перерахувавши їх на особисті рахунки.

В багатьох виникли питання: "Чи потрібно заморожувати на корпоративній карті кошти на довгий період допоки не будуть сплачені податки?"

НБУ, як автор нововведення, обмежився невеликою інструкцією:

ФОП має право перерахувати гроші з підприємницького рахунку на особистий лише після підтвердження сплати всіх податків і зборів, або підтвердження відсутності відповідної заборгованості.

"Це може бути розрахунковий документ про сплату податків або документ, отриманий з особистого кабінету ДФС про відсутність податкового боргу", - сказали в НБУ в коментарі НВ.

Відповідно при переказі грошей з корпоративного рахунку на власний ФОП може вписати в графі "призначення платежу" інформацію про відсутність у нього податкового боргу.

Якщо він не підтвердить відсутність податкового боргу або в графі "призначення платежу" не вкаже про це, то банк не перерахує гроші з бізнес-рахунку на особистий.