Як податківці викривають неплатників податків

У своїй повсякденній роботі фахівцям Офісу, що безпосередньо задіяні у перевірці фінансових установ доводиться зустрічатися з досить широким спектром операцій платників, які на перший погляд не несуть у собі особливого ризику.

Так, при перевірці однієї з великих українських страхових компаній ревізори звернули увагу на те, що значний обсяг доходів страховика надходить від клієнтів, що знайдені для нього одним посередником – так званим страховим агентом.

При детальному аналізі виявилося, що таким агентом є велика загальноукраїнська мережа з продажу побутової електроніки та техніки, а платежі що надходять до страхової компанії є нічим іншим як частиною вартості товару, яку покупці сплачують, іноді навіть не звертаючи на це увагу.

Проте, для роздрібно мережі з продажу електроніки така модель реалізації товару носить досить відчутний податковий ефект – на частину оплати товару що надходить у вигляді страхового платежу непотрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, а враховуючи статус продавця як страхового агента – нема й необхідності у відображенні таких доходів у фінансовій звітності.

Такі факти, виявлені в ході перевірки страхової компанії, стали підставою для здійснення ревізорами повного комплексу заходів із перекваліфікації зазначених операцій й відображення відповідних висновків в акті перевірки, які в подальшому стануть основою, доказовою базовю для вжиття заходів до основного вигодонабувача вказаної схеми – мережі з торгівлі побутовою технікою та електронікою.

Слід відмітити, що ДФС України повністю підтримано заходи Офісу великих платників податків ДФС щодо руйнування схеми розмивання податкової бази з ПДВ мережею з торгівлі побутовою технікою та електронікою та відповідно, в повному обсязі підтверджено донарахування податку страховій компанії під час здійснення нею апеляційного оскарження.

Джерело: Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби