Схеми по ухиленю від сплати ПДВ

В ході проведених заходів було встановлено, що ТзОВ «X» здійснює реєстрацію податкових накладних на реалізацію мазуту втой час як придбання даного мазуту в платника відсутнє. Протягом 2016-2018 років ТзОВ «X» провело безтоварні операції шляхом придбання ТМЦ та послуг від підприємств, які здійснють продаж віртуального ПДВ. Розрахункові втрати бюджету по даних операціях склали понад 300 млн грн лише по податку на додану вартість.

Припинення протиправної діяльності підприємства можливо лише контрольно-перевірочними заходами, тому ДФС було здійснено 15 спроб провести перевірки. Проте, ТзОВ «X», використовуючи можливості основних бенефіціарів, не допускає до проведення перевірок шляхом безкінечних і безпідставних судових оскаржень дій ДФС.

Такий стан справ дає можливість підприємству відчувати безкарність  та застосовувати все нові і нові схеми ухилення від сплати податків.

Так, протягом вересня-грудня 2017 року та січня - березня 2018 року ТзОВ «X» укладало договори на придбання товару (автомобілів, автобусів, мотоциклів, причепів та напівпричепів до них, тягачів, с/г техніки та екскаваторів) в підприємств, які здійснють діяльність на території Волинської області. Ці підприємства імпортують товар та продають його неплатникам ПДВ, а документи, які залишилися на підприємстві, за винагороду продають ТзОВ «X», таким чином здійснюючи продаж віртуального ПДВ.

Розрахункові втрати бюджету по даних операціях складають лише по податку на додану вартість понад 60 млн грн.

За результатами контрольно перевірочної роботи донараховано до бюджету майже 100 млн грн.

Джерело: Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби