Що робити, коли у платника податку на додану вартість змінилась назва вулиці

Оскільки в результаті перейменування назви вулиці, міста, селища, зміни поштового індексу тощо вносяться зміни у відомості про місцезнаходження юридичної особи та місце проживання фізичної особи – підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр), то це є підставою для здіснення перереєстрації платника ПДВ шляхом подання реєстраційної заяви за формою №1 – ПДВ з позначкою «Перереєстрація».

Пунктом 45.2 ст.45 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) визначено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до п.45.1 ст.45 ПКУ податковою адресою платника податків  - фізичної особи визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Згідно з п. 183.15 ст.183 ПКУ та пунктів 4.1. і 4.2 розділу IV Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.14 №1130, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.11.14 за №1456/26233, зі змінами та доповненнями (далі – Положення № 1130) у разі зміни даних про місцезнаходження (місце проживання) платника ПДВ проводиться перереєстрація такого платника. Для цього платнику ПДВ необхідно подати додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника ПДВ. У реєстраційній заяві платник ПДВ зазначає дані станом на дату заповнення заяви, у тому числі критерії, за якими станом на дату заповнення заяви особа відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V «Податок на додану вартість» ПКУ.

Джерело: ГУ ДФС у Житомирській області