Рішення уряду, які дають старт інноваційним підходам у сфері РРО

13 червня Уряд прийняв постанови, які дозволять запровадити інноваційні підходи у сфері РРО.

У чому суть?

Використання касових апаратів (РРО) є важливою умовою для детінізації економіки, легалізації фактично отриманих доходів, сплати податків до бюджету, збільшення податкових надходжень. Наразі процес реєстрації РРО займає час та коштує гроші для підприємців. Мінфін напрацював рішення, які спрощують використання касових апаратів (РРО) та ініціює пілотний проект реєстрації та експлуатації новітніх моделей.

Зокрема, постанова «Про проведення пілотного проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей, призначених для реєстрації розрахункових операцій» передбачає вивчення та дослідження новітніх моделей програмно-технічних засобів для здійснення розрахункових операцій.

По завершенню пілотного Проекту буде прийнято рішення щодо доцільності їх впровадження у промислову експлуатацію та подальше застосування підприємцями поруч з традиційними моделями РРО. Тому для реєстрації розрахунків можна буде використовувати мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші засоби комунікації замість традиційних касових апаратів.

Окрім того, постанова «Про внесення змін до Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій» (зміни до постанови 601 ) передбачає:

запровадження механізму обміну інформацією в електронному вигляді при введенні в експлуатацію, технічному обслуговуванні та ремонті РРО через центри сервісного обслуговування;

удосконалення порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, що створить передумови для врегулювання взаємовідносин між суб'єктами господарювання і центрами сервісного обслуговування в частині періодичності та умов виконання робіт з технічного обслуговування і ремонту РРО;

удосконалення процесу обміну інформацією між територіальними органами ДФС і центрами сервісного обслуговування при введенні РРО в експлуатацію та подальшому їх обслуговуванні.

Що це дає?

скорочення обсягу тіньового обігу товарів;

спрощення використання касових апаратів (РРО) ;

заощадження часу та коштів для підприємців на використання РРО; 
демонополізація ринку РРО.

«Два акти щодо спрощення ведення касових апратів, які ми сьогодні розглянули, в першу чергу зацікавлять тих, хто займається бізнесом, і своєю діяльністю наповнюють державну скарбничку України, а також вносять важливий внесок в розвиток нашого ВВП. Ми пропонуємо суттєво спростити систему реєстрації. Також ми хочемо залучити інновації, які є ключовими пріоритетом нашого Уряду», - зазначила в.о. Міністра фінансів Оксана Маркарова.

Такі ініціативи є частиною проекту Мінфіну “Податки Просто”. Ціль - консолідувати сили у пошуку рішень, спрямованих на поліпшення процедур адміністрування податків.

Джерело: Міністерство фінансів України